Opleidingen Harmonie St Cecilia Susteren

Hallo jongens en meisjes en ouders,

Wat leuk dat jullie op bezoek willen komen bij de jeugdharmonie. Dit is extra spannend omdat jullie dan allerlei instrumenten kunnen uitproberen. Natuurlijk willen we graag weten welke instrumenten jullie leuk vinden en willen gaan spelen. Ook willen we jullie tweede keuze weten. Mail je keuze zo snel mogelijk naar onderstaand mailadres. Hieronder staat beschreven hoe het verder gaat als jullie een muziekinstrument kiezen.

De Jeugdharmonie heeft repetities op vrijdag van 18,45-19.30 uur. Zie ook de kalender op deze website.

We hopen dat de meeste vragen  beantwoord kunnen worden. Als er nog andere vragen of onduidelijkheden zijn, kun je deze mailen .

Met vriendelijke groet,

Elaine Schreurs en Joyce Fiddelers
Opleidingscommissie Harmonie St.Cecilia Susteren
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Waarom willen we een tweede keuze weten?
De uiteindelijke instrumentkeuze zal afhankelijk zijn van de keuze van de leerling. Verder moet beoordeeld worden of de leerling geschikt is voor het instrument van keuze, zoals mondstand en vingers. Het kan zijn dat de docent gevraagd wordt om geschiktheid te beoordelen. Daarnaast moet het instrument beschikbaar zijn, waarbij de behoefte van de harmonie een rol speelt. Als het instrument van keuze niet beschikbaar is, zal in overleg met de ouders naar een oplossing gezocht worden.

Hoe gaat het verder?
Als duidelijk is welk instrument de leerling kan gaan spelen, zal de harmonie zorgen dat het instrument nog een keer nagekeken wordt. Daarnaast zal instrumentkeuze en cursus doorgegeven worden aan Myouthic, zodat dit bekend is voor de planning van de muzieklessen.

Ouders moeten twee zaken regelen:
1 Aanmelden als lid bij harmonie St.Cecilia Susteren. Dit kan via een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. De Opleidingscommissie zal dit dan intern verder doorgeven. Lidmaatschap is vereist om in aanmerking te komen voor de subsidieregeling bij Myouthic (muziekschool).
2 Inschrijven voor de muzieklessen op de website van Myouthic. www.myouthic.nl In het menu kan gekozen worden voor inschrijving van een cursus. Bij elke cursus zijn twee mogelijkheden: via vereniging of particulier. Hier via vereniging kiezen.

Start muzieklessen
Myouthic organiseert de muzieklessen. De lessen worden 1x per week gegeven. De lessen zijn individueel, maar in de beginfase hebben de leerlingen soms in een groepje les. De meeste lessen worden in de basisschool In ’t Park gegeven.

Instroom jeugdharmonie
Als leerlingen 1 jaar les hebben, stromen ze in bij de jeugdharmonie (zowel blazers als slagwerk). Ze leren dan samen met anderen muziek maken. De muzieklessen blijven gewoon doorgaan.

Wat houdt dit in?
De jeugdharmonie heeft elke vrijdag van 18:45 tot 19:30 repetitie. De jeugdharmonie zal ca. 6 x per jaar een concert geven. Ook gaat de jeugdharmonie samen met de grote harmonie enkele keren mee met straatoptredens, bv carnaval, St.Nicolaas etc.

Instroom grote harmonie of drumband
Na enkele jaren kan de leerling doorstromen naar de grote harmonie of drumband. Dit gaat in overleg met docent, opleidingscommissie, ouders en leerling.
Er spelen diverse factoren een rol in de overweging om een leerling te laten doorstromen zoals welk instrument de leerling speelt, persoonlijkheid van de leerling en de mogelijke opvang binnen de vereniging.

Wat houdt dit in?
De harmonie/drumband heeft 1x per week repetitie. Voor de harmonie is dit op vrijdag van 19:45 tot 21:45 uur, de drumband repeteert op dinsdag van 19:30 tot 21:00 uur. Er zijn diverse optredens per jaar. Dat is 1 concert met beoordeling in mei/juni (Maasgouwtoernooi), meestal een themaconcert en enkele concerten samen met een andere vereniging. Ook zijn er diverse straatoptredens per jaar, zoals carnaval, St.Nicolaas, etc.

Wat kunnen jullie van de vereniging verwachten?
• Uitleen van instrumenten
• Onderhoud van instrumenten
• Contact met docenten over de voortgang
• Evt. Extra begeleiding
• Uitnodigingen voor niet-muzikale activiteiten zoals filmavond, jeugdkamp, BBQ.

Wat verwacht de vereniging van jullie?
• Zorgvuldig gebruik van de instrumenten
• Instrument alleen voor gebruik binnen de vereniging (wil je het instrument bij schoolband of andere vereniging gebruiken, dan moet dit met bestuur overleg worden).
• Correcte en verzorgde kleding bij optredens
• Afmeldingen op tijd, niet op de laatste dag.
• Meehelpen met niet-muzikale activiteiten, zoals potgrondactie, donateursactie, of andere noodzakelijke sponsoractiviteiten.
Jeugdleden kunnen bij bepaalde activiteiten niet meehelpen ivm soort werkzaamheden en verplichte leeftijdsgrens. Dan doen we een beroep op ouders om deze plek in te nemen.

Muziekexamens
Na gemiddeld 3 of 4 jaar zijn de leerlingen klaar voor hun eerste examen, het A-examen. Elk examen bestaat uit theorie en praktijk. Op welk moment een leerling op examen gaat, wordt met de docent besproken. De leerlingen kunnen diploma A, B, C en D halen. Als voorbeeld: de meeste muzikanten in de grote harmonie hebben minimaal een B-diploma. De muzikanten met de moeilijkere partijen hebben een C of zelfs D diploma.

Solistenconcours
De vereniging promoot deelname aan een solistenconcours. De leerling speelt een muziekstuk meestal met begeleiding van piano. Het is een manier om je te presenteren en te laten horen wat je allemaal in je mars hebt. Iedereen vindt de eerste keer spannend.
Het optreden wordt beoordeeld en elke deelnemer krijgt een certificaat met het behaald aantal punten. Ook schrijft de jury ook opbouwend commentaar. De voorbereiding gebeurt tijdens de muzieklessen samen met de docent.
Het inschrijvingsgeld wordt betaald door de vereniging.

7B1AAE5A 880F 4F37 803F 5A5699C99C0E

Facebook Harmonie